lauantai 26. syyskuuta 2009

vierailupäivä

Taksvärkkistä päivää juu. Oli ihmisten vanhempia paikalla ja sen sellaisia. Oli kiva yrittää putsata viemärin tukos pajalla. Kuutio tuli hiottua ja ensimmäinen maalikerros laitettua. Kai se joskus kiveltä näyttää. Riikalla ja Lauralla ainakin näytti.

perjantai 25. syyskuuta 2009

25.9. (pe)

kolmessa ja puolessa tunnissa ei paljon ehdi. Marppa näytti kuvia viime vuoden työharjottelustaan oopperassa. Kittasin pahimmat kuprut kuutioista pois. Autettiin Minnan kanssa Marppaa raaputtamaan maalia pois vanhasta ovesta, joka saa uuden elämän jonkin klubilavasteen miestenvessan ovena. Huomenna luvassa hiontaa ja kenties maalausta. Amiksella vierailupäivä (taksvärkki). Blaah, kahdeksasta puol kahteen.

torstai 24. syyskuuta 2009

24.9. (jatkoa) Mauri antoi läksyä maanantaina

Piti selvittää Tikkurilan sivujen avulla, että mitä eroa on kitillä ja silotteella sekä mitä hyötyä on pohjamaalista. Tikkurilan sivuja en osannut hyödyntää, mutta looginen päätelmäni sekä muisteluni jostain vuosien takaa on seuraava:

-Kitillä paikataa semmoset, mitkä on suorastaan reikiä ja silotteella semmoset pienenpienet ja pohjamaali on ensimmäinen suojaava pinta maalattavassa asiassa.

24.9. (to)

Kuution millittäistä sahausta. Oli myös porausta, ruuvausta, liimausta, hiontaa sekä kittausta. Opin, että malttia siihen ruuvaamiseen, kunnolla tehty on aina paras nimim. Kipinöitä hiottaessa :/ Sain myös kaverien suunnalta noottia, kun en ole ajoissa, aina jonkun 4-7 min myöhässä tulen. Hokasin tässä, että viimeiset 12 vuotta on ensimmäinen tunti alkanut 8.10, nykyään se alkaa tasan 8. Olen väärässä aikavyöhykkeessä o.O

Astetta parempi versio Niken temppelistä. Nike oli antiikin Kreikan voiton jumalatar ja yksi hänelle rakennetuista temppeleistä sijaitsee tosiaan Ateenan akropoliksessa. Akropolis on nimensä mukaisesti linnavuori, jolta käsin puolustauduttiin mereltä saapuvia vihollisia vastaan. Akropoliksen rakennukset ovat noin kaksi ja puolituhatta (2 500) vuotta vanhoja.

keskiviikko 23. syyskuuta 2009

musikaalilavaste

Tididii! Musikaalilavaste tehty valmihiksi täällä ATK:ssa. Koe-esiintymiset järjestetään heinäkuun 12. vuonna 2012 pimeässä kellarissa siellä. No just siellä, you know, se paikka siellä.

22.9. (ti)

Tunnin alussa loput juhlapyhät käytiin läpi. Kuivasti löysin kyllä tietoa läksiäisistä, mutta olinpahan tehnyt. Etenin piirtämään huonetilaa. Toivotaan, että ehdin tehdä loppuun ennen jakson vaihtumista -- ensi perjantaita -- Valitsin kuvan ja siinä oli aika lailla yksityiskohtia, mutta en pahemmin pelkää niitä. Ainakaan edellisten kuvien perusteella (tosi pieniä ja yksityiskohtasia) :D

maanantai 21. syyskuuta 2009

21.9. (ma)

Lietepohjan kanssa kävimme läpi ihmisten tekemiä selvityksiä eri vuosijuhlien historiasta yms., kuka unohti paperinsa kotiin, mitä...? Koska ihan kaikki eivät tosiaan muistaneet (oli siis muitakin kuin minä :D), niin jatkoimme kuvisaiheitten parissa. Mauri näytti meille vanhoja fondeja (teatteriesitysten niitä maisemamaalauksia) ja kertoili mikä niissä oli hyvää ja mikä huonoa. Vähän alustavasti pohdittiin, että mikä vapaavalintainen kurssi otetaan ensi jaksossa liittyen omaan alaan. Kohtuullisen suuri osa oli tehnyt Akropolis -tehtävän, mutta taas jäi allekirjoittaneella kamera kotiin. Liimaan sen kohta kämmeneeni jos ei muuten.


Tässäpä olisi tosiaan Niken temppeli, rakennustyö vaiheessa (noin puolivälissä). Valitan kuvan sekä työn heikkoa tämänhetkistä laatua.

torstai 17. syyskuuta 2009

17.9. (to)

Apulantapäivä oli henk. koht. kun tehtiin puukässässä semmosia kuutioita ja ruokailusta eteenpäin päässäni soi Mato. Turunen vaihtoi eilen neljän tunnin ajan uutta terää sirkkeliin ja niimpä sen mitat heittivät n. millillä. Neljä tuntia kului siksi, että konehan on digitaalinen ja vaatii uudet asetukset ohjekirjasta mallia katsoen osien vaihdon jälkeen... Ärsyittävää. Jäi vielä sitten tekemättä übertarkat millin kahden sahaukset kuutionpaloista, kun oli jonoa. Aiheutti siis päänvaivaa muillekin se pieni heitto. Onneksi voi kaverien kanssa sitten höpötellä ja katsella kun he jo poraavat reikää omiin kuutioihinsa.

Kuution mitat ovat muuten 150*150*150 (mm). Käytän vinoviivoitusta mainosrahojen toivossa :D Tylsäilen nyt, kun Minna ja Anu kävivät pikaisesti kahvilla ja menivät koteihinsa väsäämään Akropolisjuttuja sekä siivoamaan. Itseä himottaisi leikkiä taas SketcUpilla, mutta ehkä pitäisi tehdä jtn tärkeämpää, kuten Akropolista...

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

16.9. (ke)

Maurin pyynnöstä tehtiin ATK:ssa SketchUpilla lavasteluonnos musikaalia varten (linkitetty kuva on Anun tekemä lavaste, kaikki tehtii samanlaiset). Siinä oli portaita ja sillee. Kotona tein nyt harjoituksen vuoksi omasta kämpästäni mallineen. Meni meinaan hetki mitata täällä seinien pituuksia sekä ovien ja ikkunoiden mittoja.
Toi ukko tuolla on Jörge, uusavuton kotihaltija.












kuvaa saa toki klikata suuremmaksi

15.9. (ti)

Opo oli jossain ja hänen sijaisensa, amiksen opo, tuli myöhässä. Saatiinpa pikainen info sitten hyväksiluvuista nyt ja tulevaisuudessa. Muistutti myös, että ensi vkon lauantaina on tosiaan se vierailupäivä. Kuviksessa jatkettiin sitä samaa vanhaa. Jotkut pääsivät jo piirtämään huonekuviakin oppimamme tekniikan avulla.

maanantai 14. syyskuuta 2009

Gizan pyramidit

Kulttuurihistoriassa käytiin läpi käsitettä perhe. Parhaiten jäi mieleen, että entisaikoina termi "suurperhe" tarkoitti taloutta jossa eli kolme sukupolvea. Nykyään sama termi tarkoittaa perhettä, jossa on 3 lasta tai enemmän. On ne ajat muuttunu joo.

Oli Mauria, eikä piirretty perspektiivejä! o.O Sen sijaan piti näyttää kuinka nousi Gizan pyramidit, mutta kuka unohti kameran kotiin...? Lupasin tänne lisäillä sitten ja näytän ne livenä mahd. myöhemmin jos pyydetään. Tänää meille selitettii pintakäsittelystä ja annettii etätehtävä, jolla korvataa ensi perjantai. Maurilla on jtn menoa jossain, nii maanantaiks sitte Kreikkalaista settiä ystävämme plastoliinin kanssa.

Ja tässäpä luvatut pyramidit:
(kärpäsenlika oikeassa reunassa on Sfinksi. Nämä on tosiaan 1:10 000)

Tässä hiukan paranneltu vasemman käden peukalo:


perjantai 11. syyskuuta 2009

11.9. (pe)

Lisää perspektiivejä, tosin viimeinen osio sen aiheen opetuksesta. Nyt on tiedossa perusteet hitaampaan mutta varmempaan piirustustyöskentelyyn. Perspektiiviin luodaan eräänlainen ruudukko, jota käytetään apuna piirtämisessä sitten. Näiden uusien oppien myötä täytyy koettaa uudestaan tehdä sitä "porraskäytävää", joka oli yhden pisteen perspektiivissä.

Muita kotitehtäviä oli ottaa ilmakuva Gizan pyramideista. Koulu ei lentoja kustanna, joten ne tehdään plastoliinista sopivassa mittakaavassa. Sain myös lopultakin luovutettua Maurille hyväksilukulomakkeen sekä tulostin sen oppisopimuspaperin hänen tassuunsa.

Eilen meille oli kuulemma rutkutettu blogiemme sisällöstä. En usko, että tässä on kauheasti viilaamista, kun loppujen lopuksi pitäisi varmaan ihmisen persoonankin näkyä teksteissä. Kattellaan, mitä kommenteissa tullaan valittelemaan kielenkäytöstä yms. Kettu kuittaa tähän, Google ja Tampere kutsuvat.

torstai 10. syyskuuta 2009

10.9. (to)

Eilen illalla alko jo jumittaan ja sen seurauksena ei aamulla huvittanut mikään. Jäinpä siis kotiin, sori. Nyt on Aku Ankka luettu ja Maurille näytettävänä oppisopimuspaperi. Täytyykin kotonakotona ottaa todistuksista kopiot niin saa ne hyväksluvutkin lopulta hoidettua, kun ei asia opon kautta edisty. Nyt siis sinne kotiinkotiin ja sieltä Jyskiin hakemaan mahdollisesti huonekaluja. Mietin eilen jo, että voisi harjoituksen vuoksi tehdä SketchUpilla tästä kämpästä mallineen. Lienee ensi vkolla ohjelmassa.

keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Loller of the day

Harri tossa aamusella jutteli, että jotkut opettajat suhtautuu vähä pelokkaasti toho meidän luokan blogiin. Mauri oli saanu palautetta Sen pitäminen aiheuttaa meille kuulemma ihan kauhean vaaratilanteen, Harriquote "teidät kaikki raiskataa" Saatii ny puolen vuoden koeaika, että onko se oikeesti hyvä juttu pitää sitä blogia.

Mikä kivikausi...? x'D

Sketchup treeniharjotelma 9.9. (ke)


tiistai 8. syyskuuta 2009

8.9. (ti)

Opo selitti yhä eri oppimismalleista ynnä muuta motivointisettiä. Saiskoha oposta vapautuksen kun näyttää todistuksesta, että on psykologiaa opiskellut ja näinollen tietää oppimistyylit sekä ihmisen tekojen motiivit ja seuraukset? Kuviksen myötä on tullut myös piirustettua tuoli pastelliliiduilla puuväritehostein. Siitä tuli ihan söpö, muttei lainkaan sellainen kuin halusin.

maanantai 7. syyskuuta 2009

7.9. (ma)

Suuri helpotus oli tulla vasta kahteentoista kouluun. Tai siis mentiin Anun kanssa syömään yhdeksitoista ja siihenkin miitinkiin Anu tuli puoli tuntia etuajassa. Syyttää jonkinasteista madonreikää tms. joka aiheutti ajan kulun hidastumisen jonka vuoksi hän olikin etuajassa. Itse pajalla sitten piirrettiin yhden pisteen perspektiiviä rautalankamallilla ja rupesi kyllä tuskastuttamaan. Kyllä varmasti opin sen mutta alku on vaihteeksi hankalaa.

Ei kelvannut edes plastoliinipeukaloni, oli kuulemma "kuin puukolla veistetty". No joo, saatoin kyllä hutasta sen, täytyypi yrittää uudestaan. Perjantaiksi tuli tehdä teksti siitä, mistä on tullut, missä on nyt ja mitkä ovat tavoitteet sekä kuinka tietää päässeensä niihin. Näitä "oppisopimuksia" tehdään sitten aika ajoin uudestaan ja tarkastellaan kehitystä ja tavoitteiden muuttumista.

Expertti tosiaan kauppasin minulle kahden vuoden kahleen jalkaan, tunnetaan myös nettitikkuna. Varmaa tulee koulutöistä joo jtn nyt kun on netti :D Lupaan asentaa vaikka lapsilukon sitten jos ei muuten.

4.9. (pe)

Maurin kursseillessa me teimme annettuja tehtäviä. Vilijonkasta on nyt etupuoli muumioitu ja savea on pehmitetty käyttökuntoon niin maan perusteellisesti.

Merkintä on puutteellinen, koska sain netin vasta tänään (ma) tänne yksiööni. Eli kovastikin oli muutto ohjelmistossa tuossa vkl.

torstai 3. syyskuuta 2009

3.9. (to)

Puutöitä. Työkoneturvallisuus on tärkeää. On myös tärkeää ottaa oikohöylällä 2 milli-, ei senttimetriä kappaleesta pois. Nyt on kiva kolo harjotuskalikassa. Sirkkelille oli hervoton jono, niin saatiinpa loputkin oikeastaan ne taulunkehykset valmiiksi.

Mauri oli tämän ja on vielä huomisenkin päivän koulutuksissa, niin oli vain ohjeet paperilla. Maurin käskystä haettiin tänään mistäpäin rakennusta löytyy palosammuttimia, kuinka monta niitä on ja kuinka niitä käytetään. Niitä oli vähän kaikkialla yhteensä viisitoista ja käyttöohjeet kuuluvat:
1) ota sokka irti
2) ota kahvasta kiinni ja suuntaa tulta kohti
3) paina kahvasta ja sammuta.

Huomiseksi jäi paperilapun käskemä tehtävä luoda savesta muovattavaa. Eila laittoi ne tänään likoamaan, että ehkä onnistuu. Maurin poissaolon myötä myös perspektiiviläksyt siirtyivät, halleluja! Saatiin toki myös lisää läksyä: "muotoile plastoliinista vasemman käden peukalo suhteessa 2:1 ja ota valokuva, josta mittasuhteet käyvät ilmi." Että semmosta. Nyt suljen koneen ja muutan senkin Raivionkadulle parin muun kaman kanssa ^^

2.9. (ke)

ATK -tunneilla opeteltiin ihqn Photoshopin käyttöä ja oltiin maastossa kuvaamassa. Vielä kun ehtisi/jaksaisi jalkautua lähiympäristöönsä etsimään kuvauskohteita...

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

1.9. (ti)

Opon kanssa käytiin läpi oppimismalleja ja käskettiin selvittää oma oppimismalli. Sitä varten saatiin 1x2 -tyylinen moniste. Lietepohjan kanssa jatkettiin lasien piirtämistä. kun sai perus juomalasin valmiiksi, piti valita joku lasinen esine sisustuslehdestä ja toteuttaa se samalla tekniikalla. Itse valkkasin 1100 € sorsakannun, johon kuuluu juomalaseja á 245 € .

Kulttuurihistoria jää ensi vkolla välin, opettajalla muuta menoa. Meille jaettiin vuoden juhlapyhiä ja jokainen selvittää omistaan, että miksi ja miten niitä vietetään.