tiistai 14. joulukuuta 2010

Työharjoittelu Helsinki Filmillä 4.10.-2.12.2010

Tosiaan, olin kaksi kuukautta työharoittelussa Helsinki Filmillä. Tuotannossa oli Kjell Westön romaaniin perustuva elokuva ja tv-sarja Där vi en gång gått, Missä kuljimme kerran. Ohjaajana Peter Lindholm. Stoori sijoittuu 1900-luvun alkuvuosikymmenille. Alan töitä pääsin tekemään vasta viimeisillä viikoilla, muuten oli lähinnä rekvisiittahuonekalujen noutoja sekä palautuksia. Samassa paikassa työherjoittelevat myös Paula ja Nanna, jotka palaavat kouluun joululoman jälkeen.

Sen tarkemmin en työpäiviin pureudu, vaan kerron kunkin työviikon sisällöstä kuvien kera.

Viikko 1
Lavastuksen purku kartanossa Eriksnäsissä, lähellä Porvoota. Olimme myös Liuskasaarella, lähellä eteläsatamaa purkamassa lavastusta eräästä ravintolasta iltakuvausten jälkeen. Viikon lopulla kuvaukset eräällä jalkapallokentällä, lavastimme paikalle porvariston sekä köyhälistön piknikpaikat. Näiden lisäksi oli lainattujen ja vuokrattujen kamojen palautuksia pitkin Helsinkiä. Onnistuin myös värjäämään Ikean fleecehuovat todella taidokkaasti kuluneen punaruskeiksi... Näitä olisi tarvittu köyhälistön piknikillä mutta kukaan meistä ei ollut aiemmin värjännyt keinokuituja pesukoneessa. Jäivät siis sillä kertaa käyttämättä, tiedä vaikka vielä keksisivät niille jonkin viran.
Porvarien piknikalue


kuvausryhmä

Ruskeasta ja punaisesta...
...tulee luonnollisesti vaaleanpunaista
Viikko 2
linkki
Tuon lisäksi alkoi minun, Paulan ja vaihtelevan kolmannen henkilön kolmen keikan kutterinpurukoettelemus. Juuttikankaisiin kahvisäkkeihin piti saada täytettä muunmuassa Suomenlinnan satamakohtausta varten (viikko 3). Kutterinpuru on sivutuote, joka syntyy, kun puuta höylätään. Ei siis sahanpurua vaan höttöisempää, ei esim. paina jumalattoman paljon kastuessaankaan. Halvimmaksi yhtiölle tuli, kun osti kolme hengityssuojainta, kaksi lapiota, jätesäkkejä ja pisti lounassetelipalkalla olevat harjoittelijat täyttämään niitä yhteensä 215 kappaletta. Yksi säkillinen maksoi tällä tavalla hankittuna 50snt A. Äikkään Puutavarassa.
säkki x 215
Viikko 3
Kaksi muuta kutterinpurukeikkaa. Sataman lavastaminen Suomenlinnan lautan laiturin lähistölle. Olin siellä myös kuvauksissa auttelemassa lavastajia. Sataman purku oli kuvauksista seuraava päivä. Molempina satoi ärsyttävää sumutihkua ja flunssan tulo oli lähellä. Lavastimme myös työ- ja elinkeinoministeriön tilan valokuvausateljeeksi. Tulli- ja pakkahuoneelle (lähellä Tallinkin satamaa) taasen aloittelimme köyhälistön kortteleita sekä taiteilijan ateljeeta.
satamakamaa
kromaseinä ilman kangasta

valmis satama kromineen
lavastaja Eero asettelee kontin alle jäänyttä uhria

valokuvausateljee työ- ja elinkeinoministeriössä
Viikko 4
Viime viikon lopun lavastuksen loppuunsaattoa Tulli- ja pakkahuoneella. Ateljeen ja köyhälistökorttelin lisäksi lavastimme paikalle satamamakasiinin. Itse rakennuksessa oli pelottava, täysin valoton tavarahissi. kaikissa kerroksissa oli melkein säkkipimeää, ikkunat kun eivät olleet puhtaimmasta päästä. Halju sähkövalaistus auttoi näkemään kättään pidemmälle. Paikan purku oli samalla viikolla, lähes kaikki kamat pakattiin kuorma-autoon, joka maanantaina purettaisiin Yle kakkosen varastoihin Tohloppiin (viikko 5).
Köyhälistökortteli
Soija on patinoijan kaveri



Satamamakasiini

lavastin yhdelle köyhälle asunnon
Viikko 5
Työviikkoni alkoi Tohlopin varastoilla. Olin kuormurikuskin apuna tyhjentämässä lainattuja, jo kuvauksissa käytettyjä kamoja. Täytimme auton uusilla tarvittavilla rekvisiitoilla. Iltapäivästä lähdimme ajamaan kohti Helsingin Lapinlahden sairaalaa (entinen mielisairaala). Purimme kuormurin muiden kanssa sairaalalle. Siellä tulisi olemaan valkoisten vankileiri (sisällissodan aikaa siis), sekä naispääosan roolihahmon, Lucien, asunto.
Pari päivää oli lavastamista ja kuvausta Lapinlahdessa. Perjantaina lavastimme Tulli- ja pakkahuoneen köyhälistökorttelien ulkopuolen Katajanokan vankilan pihapiiriin. Se kuvattiin ja purettiin samana päivänä.
köyhälistökorttelin ulkopuoli vielä vähän vaiheessa
Viikko 6
Lapinlahden sairaalan alueen sekä työ- ja elinkeinoministeriön lavastusten purku. Puretut lavasteet (huonekalut yms.) palautettiin Tohloppiin samalla viikolla. Samalla haimme sieltä tavaraa kromastudion kahvilaa varten (viikko 8).
Viikko 7
Kromastudio Sipoossa. Tänne pääsimme tekemään alan töitä Paulan ja Nannan kanssa, eli rakensimme muutaman pöydän Kauppatorille. Nanna ja Paula miettivät pari erilaista pöytätyyppiä, minä suunnittelin ja rakensin niihin markiisit. Toimme myös rekvisiittaa varastolle viikon mittaan.
Viikko 8
Pesimme lavastetun kahvilan ikkunat sekä maalasimme ikkunapieliä ja patinoimme seiniä. Olin koko viikon myös mukana kuvauksissa.
Hiano markiisi!

Valmis toripöytä Kauppatorilla